2012. január 31., kedd

Hóvirág és hóvirág

A boltunkban sokan megszólják a kis csokor hóvirágot, az üzlet egyetlen díszét, hogy vigyázzunk, meg ne büntessenek érte. Megnyugtatok mindenkit, nem fognak. Ugyanis kerti, nemesített változat.
Nagyon bosszant az emberek tájékozatlansága ez ügyben, ezért gondoltam megpróbálok oszlatni egy kicsit a homályon.
Van egy őshonos növényfaj, a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), ami védett. És van több száz kinemesített hóvirágfajta, ami nem.
Sajnos az erdőkben növő kikeleti hóvirágot tömeges szedik össze és értékesítik itthon és külföldön. Nem csak kézzel, hanem akár buldózerrel kiásva lopják szegény növényeket.
A növény védelmére hoztak olyan törvényt, amely szerint sem szedni, sem árusítani nem lehet. De ez csak a védett alapfajra vonatkozik, a nemesített fajtákra nem. Tehát a kertben növő hóvirággal mindenki azt csinál, ami akar, csak nem árusíthatja. Ezzel akarják megelőzni, hogy a vad változatot szedjék az emberek. Valamint azzal a teljesen értelmetlen rendelkezéssel, hogy Magyarországon a nemesített fajták hagymáját sem lehet forgalmazni. Szerintem ezzel pont azt érik el, hogy az emberek az egyetlen létező forráshoz fordulnak, az erdőhöz.
A kétféle hóvirágot nem könnyű fotóról megkülönböztetni, de élőben már sokkal egyszerűbb. Ugyanis a vad hóvirág sokkal kisebb, mind a szára, mind a virágja tekintetében, mint a nemesített, valamint vékonyabb a zöldje is. Ha nem akarunk hibázni, egyszerűen tegyünk meg annyit, hogy erdőben ne szedjünk hóvirágot. Kérjünk ismerőstől a kertből, vigyük haza és örüljünk neki!
Bővebb alaktani és egyéb leírás a Wikipedia idevágó szócikkeiben található:
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%B3vir%C3%A1g
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kikeleti_h%C3%B3vir%C3%A1g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése