2013. január 28., hétfő

A menekült vakond



A környéken ősszel megkezdték a csatornázást, de a mi utcánk egyelőre kimaradt a műveletekből. Valószínűleg ennek és a száraz időjárásnak köszönhetjük új lakónkat a kertben, a földmunkák elől hozzánk menekült vakondot. Valamikor decemberben jöhetett át, mert novemberben még jártam a hátsó telkünk sarkában és akkor még nyoma sem volt. Ügyesen átlóg buckák jelezte kis birodalma négy telekre is, de szerintem a legnagyobb halmokat nálunk emelte, így talán a fő téli kamrája is itt van.  Mivel a mi gyümölcsösünkben nincs kutya és mi is ritkán járunk hátra így télen, a vakond teljes nyugalomban élhet ott. A környékre ugyan nem jellemző ez az állat, mert mindenhol nagy a talajvíz.

Én egyelőre örülök neki, hiszen főleg ott hátul nem sok vizet zavar és mégiscsak egy új faj van a kertben, ami ráadásul védett. Ha pedig elindul a veteményes felé, jóanyám majd császárkoronát ültet oda, ami állítólag elriasztja a vakondokat. Ugyanis ez az állat bár gilisztákat és rovarlárvákat eszik, járatásás közben széttépi a növények gyökerét.

Utánaolvastam a vakondnak, és kiderült, hogy télen is aktív, sőt nappali is gyakran előjön, jól mászik és úszik. Ha tavasszal is marad, akkor majd lesben állok hátul, hátha sikerül lefényképezni.
Szintén a könyvekből derült ki, hogy milyen ravasz a vakond. A telet ugyanis úgy vészeli át, hogy a téli hidegben megdermedt gilisztákat (akár több százat is) összegyűjti egy nagy kamrába tartaléknak. Tavasszal pedig a maradék, szerencsésebb giliszták elgyűrűznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése