2012. február 21., kedd

Madáritatók


Amilyen fontos volt télen, hogy etessük a madarakat, olyan nagy segítséget jelent nekik tavasztól az itatók és fürdőhelyek kihelyezése. (Persze rendes madárbarát télen is ad inni a madaraknak.) Ebből a szempontból teljesen igénytelenek a madarak, hiszen láthatjuk, hogy az utak pocsolyáiban és az ereszcsatornában összegyűlt víz is megfelel nekik. Ennek ellenére érdemes az itatókat is körültekintően kihelyezni, hogy ott a madarak minél nagyobb biztonságban és kényelemben legyenek.
A téli etetőink helyére ki is rakhatjuk itatóinkat. Emeleti ablakpárkányra, cölöpre, cserépállványra, fára. Akasztani annyira nem érdemes, mert himbálózás közben a madarak nem tudnak igazán kényelmesen inni vagy fürödni. Viszont itatót lehet a földre is helyezni. Kerti kihelyezéskor olyan helyre rakjuk az itatót, ami legalább egy oldalról növényi takarásban van, mert ez biztonságérzetet nyújt a madaraknak. A madarak nem repülnek azonnal az itatóra, hanem előbb a környező fákról, bokrokról bizonyosodnak meg arról, hogy nincs veszély és ivás vagy fürdés után is ezekre fognak felszállni.
Itató lehet akár egy cserépalátét is, nem kell flancosnak lennie, a madarakat nem fogja érdekelni a kinézete. Pár centi víznél nem kell több bele, a madarak se az iváshoz, se a fürdéshez nem igényelnek mélyvizet. Az itatóba rakjunk egyik oldalához egy lapos kövek, vagy lógassunk bele faágat, hogy a kisebb madarak is jól érezzék magukat benne. Ha van lehetőségünk érdemes többféle méretű, mélységű és takarású itatót kihelyezni, hogy minden madár megtalálhassa a neki megfelelőt. Utolsó tippem pedig, hogy olyan helyre rakjuk az itatót, hogy mi is jól lássuk és tudjunk gyönyörködni a madarakban.:)
Példák itatóra a kertünkből:
Itató a bokor tövében, mögötte is takarásként szolgáló benőtt kerítéssel.
Betonból kiöntött itató

Praktikusan lyukas kő, az őszapóink kedvence.

Macskáknak megközelíthetetlen.

Egyszerű és nagyszerű: virágalátét kábeldobon.
Csapatos fürdést lehetővé tevő, fóliázott aljú erdei itató sok kővel.
Az egyetlen itató, amit boltban vettünk.


Cseréptál bokor tövében, kővel. Jól mutatja a legfontosabbakat itatójellemzőket.

Itató almafa ágvillájában.
A medence lábmosójának alternatív felhasználása. Itatóként egyetlen hátránya, hogy egyik oldalról fal határolja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése