2012. április 4., szerda

Nyomul az érdi pézsmapocok


A leggyakoribb emlős, amivel a Sulák-patak mentén találkozom, a pézsmapocok. Szerintem nagyon aranyos és érdekes állatok, így gondoltam mesélek egy kicsit róluk és az érdi populációjukról. A leírást nagyrészt a Wikipedia segítségével raktam össze, a fotók és a térkép saját anyag.


A pézsmapocok (Ondatra zibethicus) egy Észak-Amerikából származó rágcsálófaj. A köznyelvben pézsmapatkánynak is hívják, de valójában inkább pocok. Európába a prémje miatt telepítették be a 20. század elején. Nagyon gyorsan elszaporodott és mára már kiirthatatlan. A folyók védőgátjait megrongálja a pézsmapocok várépítése, de szerencsére nagyon nagy károkat nem okoz. Étrendje és életmódja nem fed át teljesen egyik honos fajunkkal sem, így nem szorította ki azokat, hanem szépen beilleszkedett a magyar állatvilágba.
Nevét a hím hasán található mirigyről kapta, melynek váladéka a pézsmaszarvas pézsmájára emlékeztető szagú.

A többi pocokfajtól könnyen elkülöníthető, mert jóval nagyobb náluk. Inkább a nutriára vagy a hódra hasonlít, viszont azoknál kisebb. A farok egy jó határozó bélyeg: a hód farka lapos, lapát alakú, a nutriáé hengeres, a pézsmapocoké pedig oldalról lapított, ovális keresztmetszetű. Én személy szerint azt mondanám, hogy a hód és nutria feje sokkal hosszúkásabb és vízidisznószerűbb, mint a pézsmapocoké, ami tényleg pocokvonású. A pézsmapocok kifejletten 25-35 cm hosszú, farkuk majdnem ugyanolyan hosszú, mint a testük.

A pézsmapocok barnás-szürke szőre még vizesen is mindig borzas, főleg a fején, mellkasán pedig világosabb. Remekül úszik, hullámozva evez a farkával és gyorsan bukik le ijedtében a víz alá. A szárazföldön kicsit lassabb, de gyorsan beleszánkázik a vízbe, ha veszélyt érez. A patakpart iszapjában végig jól megfigyelhető a nyomuk. Lábai és ujjai hosszúkásak, úszóhártyája nincsen és az egész csapás közepén láthatjuk az árkot, amit a farkával húz a sárban.

Várát a patakmeder falába ássa, a bejárat a vízfelszín szintjén található. A Sulák mentén, ahol éppen magas a partfal, a pocok a falon feljebb is ás nyílásokat. Sok pocok él egymáshoz közel, családi csoportokban. A járatok mifelénk elég sűrűn helyezkednek el, és úgy sejtem, néhol komplett várrendszert alkotnak. A Sulák partját végigsorozták a pockok bejáratokkal, így akárhol felbukkanhat és eltűnhet egy-egy állat. Ha a patak mentén sétálva nagy csobbanást hallunk, a vízben pedig felkavarodott iszapot és buborékcsíkot látunk, gyanakodhatunk, hogy felijesztettünk egy pézsmapockot. Ha megállunk és várunk pár percet, legtöbbször a pocok újra kibújik, legfeljebb egy másik nyílásból. A kibújás előtt gyakran magas hangon felsípol. Ezt nem tudom, minek csinálja, szerintem így csak elárulja magát. Nekünk viszont könnyebb észrevenni.:)


A pézsmapocok a part menti füveket, vízinövényeket eszi, kárt ezzel nem okoz. Szorgalmasan hord belőle a várába is. Télen a tartalékból eszik, valamint kiegészíti étrendjét kagylókkal is. Azt olvastam, hogy a kisebb tavikagylókat könnyen kinyitja, a vastagabb festőkagylót viszont kirakja a partra és megvárja, amíg kinyílik. Nagyon ravasz.:) Állítólag eszik néha békát és halat, télen pedig a vára nádbélését is rágcsálja, amit azután tavasszal kijavít.

Télen van a szaporodási időszak, a nőstény pedig évente többször is ellik 4-10 utódot. A pézsmapockok nem alszanak téli álmot, de a hideg időszakban többnyire a vackukban maradnak. Csupán 1-2 évig élnek, viszont mivel nagyon szaporák, bátrak és jó alkalmazkodóképességűek, gyorsan elterjednek minden kedvező élőhelyen.

Egész nap aktív, ahol irtják, ott inkább csak éjjel merészkedik elő. A Sulák-patakban egész nap láthatóak, még a lakott területeken is. A lakók egy része szereti őket, a másik része meg lepatkányozza, és szívesen elűzné, pedig semmi kárt nem okoznak. Érdekes, hogy ennyire lakott, forgalmas helyen is ilyen bátran előjönnek a pockok. Még az autók elől se mindig bújnak el, a gyalogosoktól pedig szinte egyáltalán nem félnek. Egyedül akkor bújnak el, ha az ember konkrétan a partra áll és figyeli őket. De, ha csöndben maradunk, pár perc múlva előjön és, ha szerencsések vagyunk, folytatja a munkát és nem úszik el.


Fiatal pézsmapocok füvet rágcsál:
 




















A fenti két kép a "legpockosabb" patakszakaszt mutatja.
A térképen az utóbbi 3 évben általam regisztrált pocokészleléseket ábrázoltam, a Sulák-patak Tétényi utca és a Duna közötti szakaszán. A piros szakaszt látogattam a leggyakrabban, így nagyrészt érthető, hogy itt láttam eddig a legtöbb példányt. De emellett ezen a szakaszon szinte méterenként vannak bejáratok.

A part itt néhol nagyon alacsony, viszont a nád- és fűcsomók által összetartott földrögök alá így is beköltöznek, mint itt:
Ha lenne rá keretem, szívesen bekameráznám őket, mert jó lenne tudni, hogyan és hányan is élnek itt tulajdonképpen. Addig is mindenki figyelje a patakpartot!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése