2014. május 7., szerda

Szongáriai cselőpók a kertben


A szongáriai cselőpók szerintem nem azért védett, mert ritka. Szinte minden szárazabb, homokos területen előfordul, ahol rövid és ritkás a gyep. Viszont átlag ember számára valószínűleg csak nagy és ijesztő és vélhetően azonnal leüti, ha tudja. Így gondolom, inkább védetté nyilvánították, hogy ne csapják agyon az összeset.

Én is megpróbáltam inkább áttelepíteni a kertünkből, amikor pár hete egyszer csak megjelent. Annyira szárazak a kertünk egyes részei, hogy felrepedezett a talaj és fű is alig nő. A cselőpóknak tökéletes volt.
Én nem bántok semmilyen állatot, ha van rá lehetőség, áttelepítem máshova, elsétálok vele vadabb területre, stb. A cselőpók számomra is ijesztő, tudom, hogy mérgező és agresszív, ráadásul van egy erősen arachnofóbiás a családban, aki, ha meghallja, mi mászkál a kertben, ki se jön többé a házból.

Így első körben megpróbáltuk kiásni a pókot. Ez a faj egy hosszú lyukat ás a földbe, ami olyan hüvelykujj átmérőjű cső, a szájánál hálóperemmel. Igyekeztünk az egésznek aláásni, aztán a földkupacot egy vödörbe rakni. Ez sikerült is, ki is sétáltam vele egy megfelelő lakatlan élőhelyre, de utólag kiderült, hogy a pók már ásáskor megszökött. Pár nap múlva szinte ugyanott, ahol az első háza volt, vájt egy új csövet. Ezt is megpróbáltuk kiásni, de ez sem sikerült. Harmadik próbálkozás után a pók eltűnt. Remélem végleg.

Ha bárki találkozik vele, legyen óvatos. Közeledésre azonnal visszahúzódik az üregébe, de ha ingerlik, böködik, támad és ugrik. A széttárt lábainak fesztávolsága a 10 cm-t is elérheti, szóval hatalmas. A csípése egy-két masszív lódarázscsípés hatásával és erejével arányos, tehát egyáltalán nem halálos, de nagyon fáj és rosszullétet, vagy allergiás rohamot okozhat.

Tehát, ha valaki összeakad vele a kertben és nincs útban neki, ne bántsa. Ha a házból vagy bárhonnan ki akarja paterolni, akkor viszont kesztyűben és nagyon óvatosan, valami nagyszájú üveggel szedje össze. Köszönöm a pókok nevében is.

A nevéről annyit, hogy Szongária Kína egyik része. Gondolom, ott írták le a fajt, ezért arról a helyről van elnevezve. A „cselő” szó pedig az Értelmező Szótár szerint „Csálé, félre álló, összevissza” jelentéssel bír.

2 megjegyzés: