2010. november 19., péntek

Tábla nélkül - Hutia


A cím azokra az állatokra utal, akik a budapesti állatkertben élnek, de hiába a világszínvonalú körülmények, valamiért a névtábla lemarad előlük. Az embert általában pont azok az állatok érdeklik a legjobban, amelyek előtt nincs információs tábla és ugyanez igaz azokra a kitáblázott állatokra, akik nincsenek is bent az adott ketrecben.

Pár hete találkoztam egy ilyen kis névtelen, de roppant tüneményes állatkával a Pálmaházban. Egy tukánnal egybezárva éldegélt magányosan, ott gubbasztott a fán, majd láttam etetéskor, ahogy a pici mancsaiban forgatja a kajáját. Nagyon aranyos volt és nagy nehezen sikerült kinyomoznom, ki is ő.



Ő a hutia avagy a kubai kúszópatkány, latinul Capromys piloride.

A Wikipedia nagyrészt az alábbiakat írja róla:

A rágcsálók rendjébe és a hutiák családjába tartozik. Rengeteg hutiafaj van, sok közülük már kihalt, de a kubai hutia nem veszélyeztetett. Bár a kelet-kubai hegyvidéken élő állományuk egyedszáma folyamatosan csökken, többfelé közönséges fajnak számít. A csökkenés oka többek közt az, hogy a helyiek nagyon szeretik a húsát és kutyákkal vadásznak rájuk.

A kubai famászópatkány Kuba szigetén és néhány környező szigeten él. Széles körben elterjedt, többféle élőhelyen is előfordul, így a sűrű erdőkben, a bozótosokban és a hegyvidéki területeken egyaránt megtalálható. A Kuba északi részén élő hutiák előnyben részesítik a mocsaras, mangroveerdei élőhelyeket.

Sűrű erdőkben a fákon él. Az ágak között nagyon ügyesen mozog. Kúszás közben segítségére vannak erős karmai és kapaszkodófarka. A földön esetlenül mozog, hátsó felének túlfejlettsége miatt. A prérikutyákhoz hasonlóan felegyenesedve szokott figyelni.
Társas állat, nagyobb családi csoportban él, melyet egy domináns hím vezet.
Szagjeleket hagy, melynek az egyedek közötti kapcsolattartásban van szerepe. Társas viselkedésére jellemző a kölcsönös szőrzetápolás, melyet időnként egymás körüli bukfencezésszerű játékkal szakít meg.
Étrendje falevelekből, fakéregből, gyümölcsökből, kisemlősökből áll. Fogságban kedveli az olyan szúrós szagú növényeket, mint a hagymafélék.
A többi rágcsálóhoz képest nagyon fejlett gyomra van, mely hasonlít a kérődzők rekeszes gyomrára. 
Ez lehetővé teszi a falevelek és a fakéreg emésztését, melyek táplálkozásának nélkülözhetetlen összetevői.
Az év bármely szakában szaporodhat. Vemhességi ideje 3 és fél – 5 hónap. A nőstény egyszerre 1–6, leggyakrabban 2–3 kölyköt vet. A kölykök fejletten, szőrösen és nyitott szemmel születnek. Hamarosan elkezdenek szilárd táplálékot fogyasztani, és a fáramászást is megtanulják. Az anyán kívül rendszerint más nőstények is nevelik a gyerekeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése