2010. november 29., hétfő

Téli madáretetés


Miért is etetünk madarat? Azért, mert a böhöm nagy hó és hideg miatt nem találnak kaját. Ezért amíg nincs nagy hó és fagy, addig nem kell etetni. Vagy csak keveset, hogy kicsit feltápoljuk szegény párákat. Most pl. már lehet elkezdeni etetni, de még ne rakjunk ki sokat. Ha elfogy aznapra, akkor elfogy. Nem szabad őket elkényeztetni, mert hozzászoknak, és akkor később nehezen szoknak vissza a keresgélésre. Viszont, ha egyszer elkezdünk etetni, akkor egész télen át következetesen etessünk, ne szakítsuk meg hirtelen, ne felejtsük el, mert csak ártunk a madaraknak. Ez a legfontosabb, a rendszeresség.

Mivel a másik ok, amiért etetünk, az az, hogy szeretünk gyönyörködni a madárkákban, célszerű olyan helyre rakni az etetőket, ahol jól látszanak az ablakból is és jól fotózhatóak.:)

Mindezek mellett fontos szempont a macskamentesség. Rakjuk olyan ágra, párkányra, etetőre a madáreleséget, amit a macska nem ér el, vagy csak nagy macera árán. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a kertben mindenképpen magasított, vagy magas helyre rakjuk a kaját. Fenyőre nem megy fel a macska, és örökzöld lévén a fa remek búvóhelyet nyújt, ezért a madarak imádni fogják. Egyéb fáknál egy minimum másfél méteres magasságot ajánlok és olyan ágrészt, ami a macskát már nem bírná el. Profik erősíthetnek cölöpre etetőt.:) 
Ez a legjobb megoldás, pláne, ha közvetlenül egy fa mellé helyezzük. Amúgy minden falból kiálló szögre, kaspóba, kerítésre, pergolára stb-re akaszthatunk etetőt/kaját, ami ezt elbírja és macskamentes. A madaraknak nem kell nagy hely ahhoz, hogy egyenek. Ráadásul a trükkösebben kihelyezett eleséget a verebek, galambok, rigók, akiket így is sokat látunk, nem vagy csak nehezen tudják megdézsmálni, ezért több jut a különlegesebb téli vendégeknek, mint a szén- és kékcinkék meg az őszapók, akik fejjel lefelé lógva is kényelmesen eleszegetnek.
Az is tud etetni, aki nem kertes házban él. Ott az ablakpárkány, ami kiváló etetőhely a bátrabb madarak számára. Vagy ki lehet rakni valamit egy olyan fára, amit látunk az ablakból. A párkánynál szintén csak a macskamentességet emelem ki. Amúgy a párkány azért is jó, mert nem kell külön etető, hanem elég a magokat és a többit kiszórni az ablak elé és passz.

Etető bármi lehet. Lehet venni dekoratív kis házikókat akasztóval, amik nem csak szépek, de mivel van tetejük, védik a kirakott kaját a hótól. De, ha nem akarunk nagy költségeket, akkor nagyon jók a kosarak is etetőnek. Magának a kosár résznek nem kell nagynak lennie, a fogantyúja legyen csak elég bő ahhoz, hogy kényelmesen kiakasztható legyen. Ezeket célszerű fedél alá kihelyezni, vagy esetleg vastag fenyőágon átbújtatni, hogy az fogja föl felette a havat. Fenyőre kihelyezett etetőnél érdemes a fenyőágakat pluszban beszórni maggal. Egy fára tegyünk nyugodtan ki több ponton kaját, mert, ha 1 madár jön, akkor jön majd 50 is és bunyózni fognak.XD

Mit rakjunk ki? Nagyon fontos, hogy, ha igazán jót akarunk a madaraknak, vizet is rakjunk ki és ügyeljünk rá, hogy, ha az befagyott, akkor kicseréljük. Persze, ott a hó meg minden, de az nem jó nekik ivóvíznek, mint ahogy nekünk sem.
Kajából szinte bármit ki lehet rakni. Igazából nekem a klasszikus dolgok, mint pl. a szalonnabőrke és a zsírba nyomott magok nem váltak be, de lehet, hogy másnak működik. Magból a napraforgómag a legjobb. Ne legyen sózott!XD Bár amúgy van, amelyik madár azt is megeszi.:D A vegyes madáreleség néven futó magkeverék nagyon jól néz ki, de igazából szinte csak a szotyit fogják kienni belőle a madarak.^^” Ezért érdemes egyszerűen csak azt venni. Még olcsóbb is. Ha maradt nyárról száraz napraforgófejünk, mert nőtt a kertben, érdemes azt is kikötözni valahova, mert a cinkék imádják kivésni a tányérjából a magokat.:)

A másik univerzális kaja a cinkegolyó. Ilyen néven lehet kapni állatos boltban. Itt jegyzem meg, hogy ilyen magokat és egyebeket, kisállatboltban, gazdaboltban, virágárudában, virágosnál vagy akár élelmiszerboltban is lehet venni. Na, a cinkegolyó nem cinkéből készült.XD Hanem a cinkék szeretik. Ez egy öklömnyi darából és magokból összegyúrt golyó, ami egy hálóban lóg. Erre a madarak rászállnak és kipiszkálják belőle a nekik tetsző részeket. Imádják. Eredetileg kis termetű madaraknak szánták, de a szajkók, lévén nagyon okosak, lazán leszállnak az ágra, majd felhúzzák maguknak és elvannak vele.XD De ők sem tudják kiszakítani, mert a háló műanyag. Egy-egy golyó kibír kb. egy téli etetésszezont.

Egyebek: szorgalmasabbak rakhatnak ki diót. Mi ezt úgy szoktuk, hogy egy zsinórra 15-20 cm-re egymástól felkötözünk csipeszeket, és a csipeszekbe felfogatunk egy-egy fél diót. Nagyon látványos, amikor egy ilyen ágra kikötött füzéren akár három cinke is lóg egymás alatt.:) De simán rakhatunk diót az etetőkbe is.

Főtt zöldségek is mehetnek. Ezt főleg a rigók, verebek, galambok és szajkók fogják szeretni. De nem baj, a fenti trükkösebb kaják után megérdemelnek valami egyszerűbben megszerezhetőt.:) Szóval a maradék főtt rizs, borsó, kukorica mehet ki nekik. Nálunk a hátsóterasz sarkára került eddig, de most ott lakik a macska, szóval új helyet keresünk. Valószínűleg beszórjuk majd a fenyő alá.

Húsféléket mi nem szoktunk kirakni. Sokan mondják a szalonnát, de mint fentebb említettem, nálunk nem vált be. Ennek egyik oka lehet, hogy a rovarevő madarak bélrendszere, mint pl. a cinkéké is, télire átvált magok emésztésére. Bezony. Ezért esznek ilyenkor ők is magot.
Érdekes megfigyelés viszont itthon, hogy a fekete rigók szeretik a banánt.XD A próbaképpen kirakott héjból kicsipegették a maradékot. De bármi más gyümölcsöt szívesen megesznek, mondjuk az almát.
Ennyit az étrendről.

Pár fontos dolgot még meg kell említenem. Ne sajnáljuk az olyan „kommersz” madarak elől sem az ennivalót, mint a veréb vagy a rigó. Mindkettő védett, hasznos, szerintem szeretnivaló madár, és csak azért, mert őket látjuk nap mint nap, még nekik is nagyon jól fog jönni ez a plusz, amit mi tudunk adni nekik. A fenti trükkösebb megoldásokat érdemes kombinálni a nagyobb etetőkkel, hogy mindenféle méretű és vérmérsékletű madár megtalálja a maga számítását. Például, ha csak egy nagy etetőt rakunk ki, mondjuk egy kosarat, fenn áll a veszélye, hogy egy rigó, vagy egy galamb beleül enni, és nem enged oda mást.
Az etetéssel együtt jár egy-két kellemetlen, vagy nem várt következmény, de szerintem ezek mellett is bőven megéri az egész. Egyik ilyen a madárürülék. Ez főleg párkánynál zavaró. Etetőknél pedig ugyebár az alatta lévő terület lesz piszkos. De a madárürülék könnyen eltakarítható. Másik érdekes következmény kerteknél, hogy ahol szotyival etettünk, ott tavasszal helyes kis napraforgó palánták bújnak majd ki.XD Mi meg szoktuk őket tartani, ha nincsenek túlságosan útban, és télen azt eszik a madarak. Harmadik és talán egyeseknek a legzavaróbb tényező az egér. A kirakott madárkajára, főleg a párkányon, vagy a földre kirakott adagokra rájárhatnak az egerek. Ez a kertben nem zavaró, sőt szórakoztató látvány és a madarakat sem zavarja. De lakótelepi és hasonló körülmények között számolni kell vele. Viszont, aki jó helyen lakik, tehát ligetes, erdős, külvárosi körülmények között, az mókussal is találkozhat az etetőn.:)

Összességében ennyi mondható el a téli madáretetésről. Megismétlem a legfontosabbat: rendszeresség. Minden nap rakjunk ki újabb magadagot és vizet!
És még valamit. Aki a kertbe rakott ki odút is, az télen is számíthat lakókra, ugyanis az odúlakók, mint a cinkék, ott fognak aludni a hideg téli estéken.

Hogy kik is jönnek az etetőre, az nagyon területfüggő. Ha tudjátok, írjátok meg nekem az érdekességeket, mert bármennyire is csak a cinkéket emlegettem folyton, nagyon sokféle madárral lehet ilyenkor találkozni. Sőt, ha valakinek van kedve részt venni a magyar madarászok munkájában, vagy csak dicsekedni akar, írja fel megfigyelését a birding.hu oldalra.:)
Vagy, ha van rá igény, írok egy listát a gyakoribb téli vendégekről, hogy megkönnyítsem a határozást.

Jó szórakozást és köszönöm a madarak nevében is!:)






7 megjegyzés:

  1. Nálunk a diófáról a le nem potyogott diókat szokták guberálni a madarak. (Főleg a varnyak, mert azok nagyon ügyesen fel tudják törni...)

    Az ablakpárkányon engem az aggaszt, hogy nem fognak nekirepülni az üvegnek véletlenül?

    A diós füzér tetszik nagyon. :D Nem látom jól a képen, azok ruha- vagy milyen csipeszek?

    Tavaly télen olyan etetőt láttam a parkban, amit egy egyszerű literes ásványvizes flaskából szabott ki valaki. A cinkék imádták, a szarkák meg rém bánatosak voltak, mert nem fértek be. :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök a bejegyzésednek. Én tavaly télen kezdtem etetni a madárkákat. 2 éve költöztünk egy panel 4. emeletére. Kellemes környék, sok-sok nagy platánfával. Nem mertem sosem madarat etetni, mert édesanyámtól mindig ugyanezt hallottam, amit te is írtál, hogy ha egyszer elkezded, akkor bizony rendszeresen etetni kell. Nagy felelősségnek éreztem, ráadásul a családi házban 4-5 macskánk volt, azoknak nem akartam odacsalogatni őket (így is sokszor fogtak madarat :() De tavaly elkezdtem. Hihetetlen élmény volt. Nálunk csak egy kis tálcába volt a konyha ablaki párkányon a dióbél, és a bolti eleség. Volt nagy jövés-menés. Jöttek csízek, tengelicek, széncinkék, és kékcinkék, csúszkával is most találkoztam életemben először, és szintén közelről megismerkedhettem a meggyvágóval is. Kislányom 4 éves, minden reggel és amint megjött az oviból már mászott is fel a székre, és leste a madárkákat, és mindig be kellett neki számolnom róla, hogy amíg nem volt itthon mi történt :)
    Persze aztán megérkeztek a galambok, és elkergették a kisebb madarakat...

    Már 1-2 hete látom, hogy az alattunk lakó erkélyekre be-be röppennek a cinkék, és már hozzám is bekukucskáltak, de még nem készültem fel az idei bevetésre :)

    Ja, és a téli időszakban nem találkoztam bizonyítékával, hogy nekirepültek volna az ablaknak, viszont egyszer nyáron a gyerekszoba ablakán volt teljesen kivehető nyoma, hogy bizony egy galamb felkenődött rá. Egy zsíros paca maradt kívülről az ablakon amiben még a tollak mintázata is kivehető volt... szegény pára, nem lehetett kellemes....

    Húú, ez egy kicsit hosszú lett :)

    VálaszTörlés
  3. Zsuzsa: A párkányos etetéstől nem fognak nekimenni az üvegnek. Pláne, ha van mögötte függöny.:)
    Igen, nálunk is eszik a varjak a diót. Meg a szajkók.
    Fém függönycsipeszt használunk, mert az nem fagy szét.:)
    Látod, ezt a petpalackos megoldást kihagytam. Mi sosem csináltunk ilyet, mert annyi kosarunk, meg fedett helyünk volt mindig, ahol etethettünk, de amúgy tényleg olcsó és praktikus megoldás.:)

    Claju: nagyon örülök, hogy írtál.:) A panelben legalább a macskáktól nem kell félni annyira. Az ádáz galambok ellen azt tudom ajánlani, hogy rakj ki szúrós ágakat! Akkor nem tudnak kényelmesen kiülni a párkányra, viszont a kisebb madarakat ez nem zavarja és lazán megtalálják a magokat az ágak közt.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszett! Szüleimmel gyakran csináltuk, bár nem a macsek jelentette a fő veszélyt, inkább az azóta örök vadászmezőkre távozott kutyusok, főleg az első.Ugyanis, a berni pásztorunk bár a légynek sem ártott, de a lehulló magokat ő is szerette:). De a madarakat nem bántotta:).

    VálaszTörlés
  5. Nekem is nagyon tetszett ez a leiras, csomo olyan dolog benne volt, amirol nem is tudtam :) Meg az is tudatosult bennem, hogy Japanban basszus, nincs is parkany... :O

    Ez most sokkolt.

    Egyebkent mi gyerekkoromban egy szurke gerlepart etettunk hosszu eveken keresztul, de nekik eleg volt hetente egy-ket alkalommal (mert ugye nagyobb testuek). Tok aranyosak voltak, tiszta hazaspar feeling volt, es vasarnaponkent jottek kajalni az ablakparkanyra :) Volt rendes lakhelyuk is, a szemben levo fa tetejen, mindig ott aludtak. Csak aztan asszem az egyikuk meghalt (?), a masik meg mar egyedul nem jart hozzank. Es mikor mi utana ha valamit kitettunk, mindig jottek a fekete varosi galambok felzabalni, ugyhogy egy ido utan abbahagytuk... :/

    Amugy az ablakparkanyrol jut eszembe, igaz, hogy mi a 2. emeleten lakunk, de ilyen magas parkanyra is regen kimasztak a macskak (regen volt, hogy leesett innen mar sajnos buta cica :/).

    VálaszTörlés
  6. @Évi: Köszönöm.:) Magevő kutyáról még nem hallottam, nagyon tetszik.:D

    @Mako: nincs párkány?O.o Ilyen falbasimuló üvegtábla van vagy mi? Galambos story meg awww.^^
    Amúgy nálatok, a budapesti lakás ablakából láttam már cinkéket meg tengeliceket is legutóbb, úgyhogy lenne ott kit etetni.:)
    Szegény cica.:/ Igen, asszem OKami mesélt hasonlót, hogy a szomszéd dög az ő erkélyükön kötött ki, pedig ő is a másodikon lakik.^^"

    VálaszTörlés
  7. A több, mint 3 éve örök vadászmezőkre távozott berni pásztorom pedig imádta a gyümölcsöket, és az olajos magvakat. Kicsit olyan volt, mint én ez ügyben:). Talán,mivel mikor kicsi volt, adtunk neki almát, diót szeretetből. Annyira tündéri volt:(.

    VálaszTörlés