2012. július 25., szerda

Lódarázs ellen (és mellett)


Mivel egy hete mi is szembesültünk itthon ezzel a problémával, gondoltam írok egy kis összegzést, hogy mit is kell tennünk, ha lódarazsak költöznek a kertbe.
A lódarazsak tavasz végétől ősz elejéig jelentenek igazi veszélyt. Fás környezetben fatörzsre, odúba vagy épületekbe költöznek be szívesen. Gyakran jól elrejtik a fészket, így csak a fokozott aktivitást vehetjük észre. Nagyon fontos, hogy a lódarázs ellen házilag semmiképpen ne lépjünk fel! A kertekben sokkal gyakoribb franciadarázshoz képest a lódarázs agresszívabban védi a fészkét, valamint 3-4 csípése is korházba küldhet vagy megölhet egy embert. Ez utóbbi nem csak a csípésre allergiások emberekre vonatkozik. A magányosan repkedő, éppen gyűjtögető lódarázs amúgy teljesen békés állat, nem kell tőle félni. Bármennyire is nagy és ijesztő, csak a fészke közelében támadóhajlamú.

Ne gondoljuk továbbra azt sem, hogy majd este leszedjük a fészket, mert a lódarázs este is aktív. Sőt esős vagy hidegebb időben elbújnak, de az újabb felmelegedés hatására visszajönnek az elhagyottnak tűnt fészekbe.

Szóval mi is tegyünk akkor? Nem a tűzoltókat kell hívni, hanem az úgynevezett gázmestereket vagy másképpen fogalmazva egy kártevőirtással foglalkozó szakembert. Nálunk védőruhában, egy permetezőgéppel felszerelve jelent meg, és egy csak rovarokra káros idegméreggel lefújta a fészket, valamint az egész garázst a kúpcserép mentén. Ez nem csak elriasztja, de, ha hozzáérnek a darazsak el is pusztítja őket.
Az irtás 10 perc alatt lezajlott. Az interneten nézelődve 13-15.000 Ft-os átlagárat láttam. Igen, valóban sok, de ha szerencsénk van, egyszeri kiadás és a saját biztonságunk érdekében szerintem megéri. Most nem reklámoznám név szerint a céget, aki nálunk eljárt, de mi nagyon meg voltunk velük elégedve, így, ha valaki kéri, privátban szívesen megadom az elérhetőségüket.

A darazsak védelmében megemlíteném, hogy a lódarázs folyamatosan fogy Európa teljes területén, egyes országokban veszélyeztetett faj. Tehát, hacsak nem a testi épségünket veszélyeztetik, ne bántsuk őket, mert hasznos állatok.

Ismertetőjegyek: 2x akkora mint az "átlag" darázs, jóval vastagabb, a potroha majdnem teljesen sárga, a feje előlről is sárga, a teste pedig vörösesbarna.

3 megjegyzés:

  1. Szia szeretném elkérni a Nálatok járt szakember elérhetőségét. :)Sajnos rengeteg lovunk van,az erkélyre sem lehet már kimenni... köszi előre is az emailom: beszkovszki.angelika@gmail.com

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretnék kérni egy címet vagy telefon számot. Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őket hívtuk: http://agrohydro.hu/
      MK Agro-Hydro Bt.
      Tel.: 06-20/363-8286
      06-70/363-8179
      E-mail: info@agrohydro.hu

      Törlés