2012. november 14., szerda

Kehida - Kenderikék, károgás, köd



Évente egyszer-kétszer eljutok Kehidára és most sikerült kifogni egy nagyon szép októberi hétvégét. Egy jó hosszú Kis-Balaton séta, rengeteg gomba és kanyargós utak a világvégén. Pont ez kell a dolgozónak.

Az apartman környéke nem változott. A rókának most csak a nyomát láttuk, de az egerészölyvek szorgalmasan köröztek a fejünk felett, a varjak pedig nagy élvezettel fürödtek a tócsákban. Lépten-nyomon kis pöfeteggomba telepekbe botlottam, valamint valami sárgásabb is nőtt az út szélén, de annyira nem értek a gombákhoz, hogy örülök, ha a galócát felismerem.



A bicikliút melletti nádas is változatlan. A termálpatak partján most hatalmas mező áll, vadlessel, az út mellett pedig embermagas nádasos és bodzás, amiből kihallatszik ezernyi állat motozása, valamint néhol egy-egy kis ér csobogása.

A kenderikék és citromsármányok megint megszállták a környéket, többféle cinke, füzike és pár vörösbegy társaságában. És életemben először láttam ötvenfős barázdabillegető csapatot. Nagyon szórakoztatóak, mert többet veszekedtek, mint ettek. Nem is értem, hogyan tudnak csapatban vándorolni. A bicikliút annyira nyugodt hely, hogy egy fácán véletlenül pont elém repült le az aszfaltra, majd fejvesztve bemenekült a susnyába. A legnagyobb fa tövében megint visongtak a fiatal karvalyok, de látni most sem lehetett őket, csak zengett tőlük a nádas.



A termálpatak környéke még mindig lenyűgöz. Mivel a forrás mellett télen is meleg van, decemberben is tücskök ciripelnek és zöldell benne a gyékény. A meder alján pedig zuzmóhoz hasonló foltok nőnek a víz alatt. Ha az ember téli reggel kimegy a nádashoz, a meleg víztől az egész gőzölög, ami nagyon szürreális egy látvány.

Ugyanettől a melegtől és a rovarállománytól itt marad egy csomó olyan madár, aminek télen el kellene vándorolnia. Vagy egyes fajok ősszel is bátran nekiállhatnak költeni, mert van mivel etetni a csemetéket. Jó lenne egyszer hosszabb időt kutatással itt tölteni és megnézni hogyan hat a termálvíz az egyes fajok életmódjára.

Fotók itt: Google+ album

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése