2012. november 14., szerda

Kustánszegi tó



A kustánszegi tóhoz két kilátó érintésével jutottunk. Először megnéztük a zalaegerszegi tv-tornyot, de csak alulról, mert zárva volt. A környező erdő viszont meseszép.




Utána pedig felmentünk a Kandikóra, ami a Göcsej legmagasabb pontja (302 m). Itt található egy nagyon abszurd építmény, ami a Geodéziai és Térképészeti Vállalat által emelt geodéziai mérőtorony. Olyan, mint egy rakétakilövő állomás, ferde, egy parlag közepén van, tőle 20 méterre pedig kifeszítve egy kötél két bot között, hogy idegeneknek belépni tilos, pedig azon kívül ott mész be, ahol csak akarsz. XD És mindemellett zárva van és ráírták, hogy életveszélyes, pedig mindenhol az olvasható róla, hogy kilátóként is funkcionális és jajjdeklassz.



Na, ezután mentünk a tóhoz. Ez egy horgász és fürdőtó is, nagyon helyes üdülőövezettel, szép faházakkal. Az egész nagyon tisztán és rendben tartott és akkora a csend (gondolom nyaraló idényben nem), hogy a saját lépteiden, meg egy-két madáron kívül mást nem hallasz. Pici strand, stégek és a körsétaút elején, a parkolóban, tábla a hely állatvilágáról. Pirospont.:)
A környék elegyes erdős, nyírfás, fenyves, és mivel kicsit magasabban van, párás és hegyi jellegű. Ebből és a sokféle fából adódott az a rengeteg gomba. Én ennyi gombát és ennyi félét még életemben nem láttam egyszerre. Úgy kellet kerülgetni, nehogy letapossuk és néhol nem látszott tőlük a fű. Ilyenkor sajnálom, hogy annyira analfabéta vagyok hozzájuk, és sehogy sem tudom megtanulni a határozásukat.
Voltak komplett boszorkánykörök, meg jujjpiros viaszos gombák, meg galócák, meg egy nagyon szép sárgaszegélyű, amit a neten töltött hosszas kutatás után sem tudtam meghatározni, de nagyon tetszik.
Én csak a két galócát tudom meghatározni, így, ha valaki a fotókon látható többi gomba közül bármelyiket felismeri, szóljon! Köszönöm.

 



Madárilag három tőkésréce és két kis vöcsök volt látható a vízen. A fenyőkön csuszkák és cinkék ugráltak. A levegőben pedig egy izgalmas jelenet: egy karvaly szekált egy hollót érthetetlen okokból. Szegény holló, aki meg amúgy háromszor/négyszer nagyobb a karvalynál, csak repkedett értetlenül, de nem támadott vissza.

Szóval klassz hely, és visszajönnék nyáron is, hogy fürödjek és rendesen körbesétáljam, mert most egy szakaszon a magas gaztól nem igazán lehetett közlekedni.

Gombák és egyéb fotók a helyről: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése