2012. március 19., hétfő

Cinkeodú és egyéb próbálkozásaink


Még tavaly nyáron helyeztünk ki egy cinkeodút a kertbe. A méreteket és a kialakítást megnéztem szakkönyvből, apukám pedig legyártotta. Sajnos nem akasztós, hanem a törzsre drótozott kivitel, de mivel alacsonyan van, székről bele lehet fotózni és takarítani is tudom. Kb. 170 cm magasra raktuk egy gyümölcsfa törzsére. Azért került ilyen alacsonyra, mert nem volt több alkalmas ág, amit mi is könnyebben elérhettünk volna. 

Az akkori idényben már csak hangyák és különböző bogarak lakóhelye volt, de a benne talált tollakból kiderült, hogy télen használták a madarak melegedőhelynek. Múlt héten pedig végre megérkeztek a fészkelő lakók is. Egyből két pár is. Széncinkék mérték fel a környéket, az egyik bement az odúba körülnézni, a másik körbecsicseregte. De nem sokkal utánuk megérkezett egy mezei veréb páros. Beültek az odú alatti ágra és nem nagyon akartak mozdulni onnan. Tényleges összecsapás nem történt, csak a cinkék csattogva egyre közelebb ugráltak a verebekhez, azok meg lassan húzódtak arrébb. Körülbelül egy méret a két madárfaj, de a cinke erőszakosabb természetű, így végül, ha jól vettem ki, két napos vita után ők győztek.

Azóta megbíztam apámat egy másik odú elkészítésével, mert a verebek is megérdemelnek egy esélyt.:) Ez viszont már magasabbra, az azóta a szőlő fogságából kiszabadított akácfára kerül. A környéken alig van már bármilyen odú, így azt hiszem, bármilyen lehetőségre azonnal lecsapnak a madarak. Bár érdekes módon az eddig kihelyezett három odú lakatlan maradt. Van két rozsdafarkúnak való és egy vízmentes kötődoboz a vadszőlőbe elrejtve, de ezek minden évben üresek. Azt hiszem, a rozsdafarkú megengedheti magának, hogy válogatós legyen, mert ő elvan tetőrésekben és bármi hasonlóban. Mindenesetre a cinkéinknek nagyon örülök, majd közvetítek a családi életükről. 

A tetőt két szög tartja, hogy a macska vagy a nyest ne tudja leszedni:

A rozsdafarkú odú nyílása nem kerek, hanem egy keskeny csík:

Ezt is rozsdafarkúnak raktuk ki, eredetileg egy pálinka díszdoboza volt:

Ez meg egy vízmentes kötődoboz a boltunkból, amit kiraktunk, hátha jó lesz valakinek: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése