2012. március 14., szerda

Márciusi apróságok

Pár hete még olvadtunk, most meg már lepkék repkednek a kertben. Ez a szép a tavaszban. A krókuszokon már eszeget a nappali pávaszem, a hátsókertben pedig már a c-betűs lepke foglalja a revírjét.:)

Tegnap megszólalt az első énekesrigó, a park taván pedig egy tőkés réce gácsér kacérkodik két tojóval. Ennek most vagy két neje lesz, vagy kirúgja az egyiket, nem tudom. Az valószínű, hogy úgysem itt fognak költeni, mert arra a tó nem alkalmas. Kevés a növényzet és nagy a zsivaj.
Amikor pár hete még hóban sétáltam a patak mellett, nagyon jópofa volt, hogy a kacsapárok a befagyott patakon kialakult lékekben fürödtek. A lyukakat összekötő hóhídak meg televoltak a lábnyomaikkal.:D

De sok a hóból. Elgyalogoltam múltkor végre a Sulák torkolatáig. Erről írok majd hosszabban. Bejártam a Beliczay-sziget egy részét is. Nagyon szép, még így lomb nélkül is. Ott már nyílnak a hagymás erdei virágok.:)

Egy jó tanács tóval rendelkezőknek: ne hagyjatok sok növényi anyagot a tóban rohadni télen! Az idei sokáig enyhe télben a vízinövényeink nem húzódtak vissza és a halak sem mentek el aludni. Ennek az lett az eredménye, hogy a sok növényi rész belerohadt a vízbe, a halak meg a hirtelen januári mínuszokban megfagytak vagy megfulladtak rothadás miatti a oxigénhiánytól. A békáink úgyszintén.:(

A végére valami vidámabb: vigyetek be rügyes gyümölcsfaágakat a szobába! Már vannak olyan állapotban, hogy gyorsan kinyíljanak bent a melegben és színezzék a szobátokat.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése